За Контакти

Кооперация "Галатея-Варна"

бул. "Христо Ботев" 1

9000 Варна

e-mail: office@galateabg.com

тел.: 0898 601 157

Политика за поверителност

 

 

 

 

 

 

За Нас

Kooперация „Галатея-Варна”

е шивашко предприятие, находящо се в гр. Варна.

Предприятието е специализирано в производството на дамска, мъжка и детска конфекция в класически и спортен стил, като работи предимно за износ по дългосрочни договори с фирми от Европейския съюз, на база ишлеме и полуишлеме.

Продукцията се изнася за страни като: Дания, Холандия, Швеция, Германия, Великобритания, Италия, а произвежданият асортимент включва палта, якета, сака, костюми, рокли, панталони, поли и др. от тъкани платове.

Съхранена е и традицията за изработване на национални български облекла (народни носии) от всички етнорайони на страната, предизвикващи напоследък все по-голям интерес и в чужбина.

Сред предлаганите от кооперацията услуги са също така изработване на униформени облекла и ушиване на дрехи по индивидуални поръчки.

Извършват се още всички видове тапицерски услуги (включително за автомобили), услуги по ушиване на различни видове покривала, чергила, тенти, сенници, както и изработване на знамена и флагове.

 

История на предприятието

 

Било 7 декември 1944 година.

Паметна дата! Ще я помнят и седемнадесетте първи кооператори, и ония, които отсетне казали: „ Ето машината, ето труда ми – приемете и мен!”

Още на другия ден новината се разчула сред занаятчиите. Тя раздвижила и собствениците-шивачи, и работниците им. В къс срок постъпили голям брой молби.

Когато на 9 април 1945 г. кооперацията започнала работа, в нея вече членували 67 занаятчии от шивашкото поприще – шивачи, кожухари, шапкари.

Скоро след учредяването си се именува ТПК „Облекло”...

ТПК „Облекло” е не само първата кооперация във Варна, но и първата, която поставя начало на конфекционното производство в района.

През 1958 г. е осъществен първият износ на конфекция – рокли за СССР. От 01.01.1959 г. кооперацията става обединител на почти всички кооперации от град Варна, като по този начин се превръща в предприятие за услуги на населението.

През 1965 година е построена настоящата административна и производствена сграда, разположена в центъра на града, а в началото на 90-те години след поредица от сливания и разединения е извършена пререгистрация на предприятието по силата на Закона за кооперациите като Кооперация „Галатея-Варна” с основен предмет на дейност шивашки услуги и собствено производство.

 

През 1994 година, в Мадрид, Кооперация „Галатея-Варна” е отличена с Международната награда „Най-добро търговско име за 1994 г.”.

Днес в кооперация „Галатея-Варна” работят 150 души, а месечният капацитет за прозводство на конфекция е 10 000 облекла. Кооперацията разполага с добър машинен парк от обикновени и специални машини: автомати за филетки; покривни, плетачни, бродировачни машини; копчешиещи машини “Ascolite”; CAD CAM-система за дигитализиране и размножаване на кройки, и подреждане и изпечатване на маркери; кроялна техника; подлепващи преси и преси и кукли за гладене.       

Фирмата има изградени партньорски отношения с редица утвърдени доставчици на материали за шевната индустрия като Coats, Amann, Kufner, Ina Trading (YKK) и др.

В последните няколко години, сградата на кооперацията бе сериозно реновирана (изцяло със собствени сили и средства) с цел, от една страна подобряване на производствените и битови условия за работещите в нея, а от друга, снижаване на разходите за издръжка.

Последно извършените дейности по обновяване включват:

  • цялостно газифициране на сградата;
  • обновяване изцяло на транспортния парк;
  • организиране на паркинг със съответна хоризонтална маркировка;
  • ремонт на козирката и частично обновяване на фасадата.

 

65-годишният юбилей на Кооперацията е добър атестат за нейната дейност, но същевременно е и сериозен ангажимент пред член-кооператорите за мобилизиране усилията им за опазване на доброто й име. ”

 

UA-76217269-1